-->

5 tipů jak využít volný pozemek

Pokud se vám poštěstilo a máte ve vlastnictví volný pozemek a nevíte co s ním, tak vám tento článek může dát alespoň přibližnou představu co s ním můžete provést. 
  • 1.Prodej
Prodej  je ve své podstatě asi nejjednodušším způsobem jak využít pozemek je prodej. Jediné co je potřeba je najít správného kupce a zařídit prodej. Na všechno okolo prodeje pozemku lze využít široké nabídky realitních agentur, které rády za určité procento prodej rády zprostředkují. Levnější ovšem náročnější způsob je sehnat si kupce sám nebo pomocí inzerce v novinách či na internetu. 
  • 2.Pronájem 
Jedním z dle mně nejlepší zbůsobem jak s volným pozemkem naložit je pronájem. Nejedná se sice jako u prodeje o jednorázovou "práci" ovšem pokud narazít na bezproblémového nájemce jedná se o stálý a pasivní příjem. Na sehnání nájemce je možné stejně jako u prodeje využít realitních agentur nebo inzerce. Hlavním mínusem pronájmu jsou nastálí či problémoví nájemci a v případé pronájmu je třeba mít odborně zpracovanou nájemní smlouvu, která ošetří všechny možné potíže, které by jste mohly mít.
  • 3.Stavba 
 Pokud máte pozemek a zároveň i nějaké přebytečné finance, které jste ochoten investovat, je dobrou volbou postavit na pozemku nějakou stavbu. Druh stavby kterou můžete nechat postavit záleží na vašich potřebách, nebo plánech. Můžete svůj pozemek využít na stavbu rodinného domku, jako investici pro sebe a rodinu do budoucna, či jiné stavby užitného charakteru, které můžete poté samy využívat nebo následně s velkým profitem prodat či pronajmout. Druh stavby, který je vhodné na pozemku postavit aby o ní byl poté zájem, záleží od lokality. Je potřeba počítat s tím že investovat do stavby je zaprvé finančně a zadruhé i časově náročné.
  • Japonské topoly či jiné plodiny
Další možnost jak využít prázdný pozemek je začít na něm něco pěstovat. V poslední době je velmi oblíbené pěstování japonských topolů, ty jsou díky svému poměrně rychlému růstu vcelkem dobrou investicí a pokud vy nebo vaše rodina doma zatápí palivovým dřívím je to krásná možnost jak sehnat v dnešní stále podražující ekonomice sehnat levné palivové dříví
  • Zeptejte se na obci
Pokud se vám žádná z možností využití prázdného pozeku nelíbí, je tu taková potencionálně záchranná možnost. Obec, zkuste se zeptat na místně příslušném obecním úřadě zda by obec neměla s vaším pozemkem nějaké plány. Pokud ano je to sice hodně papírování, ale pořád lepší než pozemek ležící skladem.

1 komentář:

  1. Spousta pozemků jde navíc využít i jako zahrada :-) pokud je pozemek blízko bydliště majitele. Nebo pronajmout jako zahradu. Co se týče těch topolů, byl bych poněkud opatrnější. Přeci jen se jedná defakto o zalesnění pozemku a to samo o sobě taky není tuším bez oznámení uplně oukej. Nedávno jsme si upravovali pozemek pro mobilní dům, co jsme si koupili u Mobilheim Plzeň a docela jsme laborovali jak to je třeba se stavebními povoleními. Vlastnit pozemek je skvělé. Pokud ale práce a výnos z něj - poměr cena výkon, není optimální, není důvod, proč jej zachovávat.

    OdpovědětVymazat