-->

Jak poznat diamant

Nejtvrdší nerost. Nejlepší přítel žen (a největší nepřítel mužů).Zkrátka a dobře diamant, ten třpytný kousek ráje.
Jak poznat diamant
To že se říká, že správný snubní prsten má obsahovat diamant už sice dávno není pravda a sehnat šperky opatřené diamanty je dneska kumš spíše pro zámožné. I tak se může stát že se vám do ruky tento drahý nerost dostane. Jak ale poznat že je diamant pravý a ne jen skleněná napodobenina.
Jak poznat pravý diamant:
  • Prvně bych rád podotkl že není 100% způsob jak poznat pravý diamant jako laik, přesto je několik způsobů jak rozeznat většinu napodobenin 
  • Nejjednodušší způsob jak rozeznat většinu měkčích napodobenin diamantu je přejet po něm silně smirgl papírem.
  • Skrz diamant není přímo vidět, světlo neproniká přímo skrz kámen a tudíž na rozdíl od skleněných napodobenin nelze pravý diamant použít jako náhražku lupy.
  • Pravý diamant nelze objevit na snímku z rentgenu
  • Ne 100% ale přesto možný způb jak poznat napodobeninu je UV světlo - Diamant vypadá pod UV světlem lehce namodrale. Ale neplatí to pro ty nanejvýš kvalitní diamanty 
Největší problém je rozpoznávání rozdílu mezi přírodním a syntetickým diamantem. Tyto dva od sebe často nerozeznají ani odborníci. Přesto pozor ač syntetický diamant má stejné vlastnosti jako diamant pravý není klenotníky považován ze diamant.

2 komentáře:

  1. Článok je dosť zavádzajúci - lepšie je kameňom prejsť po skle ako ničiť kameň šmirgľom, UV fluorescencia sa pri diamantoch bežne vyskytuje a závisí kameň od kameňa - t.j. nedá sa podľa nej zistiť, či je kameň pravý alebo nie. Syntetické diamanty sa v šperkovej veľkosti nevyskytujú - výroba sa proste neoplatí - zrejme ste pod pojmom "syntetický diamant" mysleli skôr moissanit??

    Viac o diamantoch a podstatne odbornejšie tu: https://www.silver.ag/cz/diamant-c/

    OdpovědětVymazat
  2. mam dijamant a ma znak 18kgp tvar slzu

    OdpovědětVymazat