-->

Jak udělat karamel

Chystáte se dělat medovník, cukroví nebo jiné laskominky a potřebujete pro jejich výrobu karamel? Vyrobit si doma karamel zní jednoduše ale i tato oblast vaření má své nesnáze. Podle tohoto návodu připravíte karamel který dlouho vydrží a má mnoho skvělých využití. 
Jak se dělá karamel:
  • Cukr krupice půl kila
  • Voda 100ml
  • Hera 10dkg
1) Nasypte cukr do hrnce
2)Rozehřejte sporák na střední teplotu a pečlivě míchejte přibližně 15 minut.
Postupně začně cukr žloutnou a vytvářet hrudky.Nakonec začne pomalu cukr hnědnou a rozpouštět se.
3)Až bude cukr v tekutém stavu, zeslabte plamen. Snažte se vařečkou opatrně rozbít hrudky
4)Postupně karamel míchejte dokud nebude mít zlatavou barvu a správnou karamelovou chuť
(vhodné vyzkoušet někde mimo na talíři)
5)Vypněte sporák a do chladnoucí směsi nalejte 50ml vroucí vody ( OPATRNĚ: karamel začne zběsile bublat) stále míchejte až se směs uklidní dolejte dalších 50ml vroucí vody
6)Směs by teď měla být hustá jako sirup. Nyní přidejte asi 15 deka Hery na pečení a míchejte dokud směs nebude vychladlá a hustá jako omáčka (pokud houstne víc dolejte vařící vodu)
Nyní je karamel hotový

7 komentářů:

  1. Davejte na karamel bacha je opravdy horky a muze spusobit popaleniny az 3.stupne....jinak dobry recept ;)

    OdpovědětVymazat
  2. Oprava: zpusobit :)

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý recept, ale můžu místo hery použít máslo?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jasně že se může máslo a je určitě lepší než hera je pak karamel chutnější

      Vymazat
  4. Jj s maslem to jde taky

    OdpovědětVymazat
  5. Klasické máslo obsahuje mléčnou bílkovinu, a proto se může srážet.

    OdpovědětVymazat