-->

Jak odstranit vodní kámen

V každé dnešní domácnosti se nachází spousta elektrických spotřebičů které při svém provozu používají vodu a díky tomu se v nich usazuju vodní kámen. Ať už je to pračka, myčka, nebo varná konvice, dokáže vodní kámen spotřebič lehce zničit. Na trhu sice je spousta chemických přípravků které tvrdí, že vodní kámen zaručené zničí, ale jsou dost drahé. Pokud nechcete utrácet můžete vyzkoušet pár osvědčených "babských" receptů.
Jak odstranit vodní kámen z pračky nebo myčky:
  • 0,2-0,3l Octa
Do pracího programu u pračky nebo micího programu u myčky nalejeme ocet a program necháme dojít do konce. Po dokončení programu by mělo dojít k odstranění vodního kamene a navíc se zbavíte i případného nevábného zápachu
Jak odstranit vodní kámen z rychlovarné konvice:
U rychlovarných konvic často člověka napadne vodní kámen prostě seškrábat, ale to nedělejte, hrozí že poškodíte varné těleso.

  • Ocet nebo kyselina citrónová
Do varné konvice nalijeme ocet nebo roztok kyseliny citrónové a vody a povaříme. Následně konvici vypláchneme a postup opakujeme, tím by se mělo docílit úplného zbavení vodního kamene. Pokud konvice po octu zapáchá (přece jenom většině lidí ocet nevoní) stačí do konvice nalít čistou vodu a převařit.
Jak odstranic vodní kámen ze záchodové mísy:
  • Ocet nebo kyselina citrónová
Ze záchodové mísy odsajeme vodu a naplníme octem nebo roztokem kyseliny citrónové. Necháme působit pokud je to možné tak přez noc (podle stupně zasažení vodním kamenem). poté spláchneme a uvolněný zbylý vodní kámen uvolníme například šroubovákem.

1 komentář:

  1. Dobrý den, před pár týdny jsme si pořídili nový klozet. Moc bych vám chtěla poděkovat za váš článek, v naší domácnosti jsme se často potýkali s vodní kamenem (pračka, varná konvice). Toaleta byla poněkud dražší a tak chci dbát o každý detail a tak jsem narazila na vaše tipy. Děkuji, Zuzka

    OdpovědětVymazat