-->

9 tipů aby váš počítač pracoval jako zamlada

       Většina z nás to zná, počítač nabíhá pomalu, programy které dříve fungovaly bez obtíží najednou jakoby postihla lehká mozková obrna a na to aby jste kupovali nový počítač nebo díly nemáte peníze nebo chuť. Každodenním používám se počítač se zanáší mnoštvím "prachu" a to nemluvím o prachu uvnitř vaší milované bedničky kterou máte pod stolem, ale o datovém prachu, který postupně plní disky vašeho počítače. Přesně z tohoto důvodu vám v dnešním příspěvku přináším 9 tipů jak jednoduše a zdarma zlepšit výkon vašeho počítače.
    •   1. Ujistěte se že máte na disku dostatek volného místa.
    Počítač potřebuje k  běžnému provozu volné místo a to především na disku kde se nachází váš systém (Windows, Linux, Mac). Proto je dobré se nejprve jistit, že na svém systémovém disku máte alespoň 15% volného místa. Zjistíte to tak že otevřete Tento počítač, pravým tlačítkem myši kliknete na disk který chcete ověřit a poté zvolíte možnost vlastnosti (properties). Poté už se jen pohledem na koláčový graf ujistíte kolik volného místa na disku máte.
    •  2. Odinstalujte programy které nepoužíváte.
    Tento krok je logickým pokračováním kroku jedna pokud jste zjistili, že máte na disku málo místa, ale jedná i o dobrý způsob jak čas od času ulevit vašemu počítači. Najděte si Ovládací panely > Přidat a odebrat programy. Zde najdete programy které jsou nainstalovány na vašem počítači, některé z nich určitě poznáte. U těch které znáte se musíte rozhodnout, které používáte a které vám překáží ty potom jednoduše odinstalujete a získáte drahocenné mega/gigabajty. Pokud program nepoznáváte nebo si nejste jistí, raději nechejte na svém místě, může se jednat o důležité programy.
    • 3. Vymažte soubory které už nepotřebujete
    Drahocenné místo a disku vám nezabírají pouze programy, ale i soubory. Tady se může jednat o mnoho různým souborů, například fotky, obrázky, stažené soubory, různé filmy a podobně. Mnoho z toho vám bude určitě líto přímo vymazat (přece jenom se může jednat o cenné vzpomínky), potom stačí zálohovat, třeba na flashku nebo vypálit na dvd. Po promazáním nezapomeňte vysypat koš.
    • 4. Zabraňte nepotřebným programům v autostartu. 
    Doba zapínání počítače se odvíjí od toho kolik programů se pokouší hned po startu automaticky zapnout. Klikněte na Start > Spustit a napište MSconfig najděte záložku Po spuštění a zakažte automatický start programů u který víte že je hned po každém spuštění počítače nepotřebujete. Pokud nevíte co děláte tak vám radím raději neměnit nic v ostatních záložkách MSconfig mohlo by to způsobit problémy v běhu nebo spouštění vašeho PC.
    tipy pro rychlejší počítač
    Jak zlepšit výkon počítače
    • 5. Používejte aktualizováný antivirus a antispyware.
    Tento tip se vám může zdát sporný, ale je to to nejlepší pro vaši bezpečnost a mnohdy i pro klidný běh počítače. Ačkoliv spuštěný automatický systém antivirových programů využívá něco málo z výkonu, je to stále ta lepší možnost než systém plný různého nebezpečného smetí u kterého nevíte kdy s vašim počítačem provede nějakou neplechu.
    • 6. Proveďte vyčištění disku
    Jděte zpátky do Tento Počítač pravý klik na disk který chcete vyčistit a klikněte na vlastnosti. Vedle grafu kde jste kontrolovali volné místo klikněte na tlačítko vyčištění disku. Počkejte dokud počítač neprovede potřebné výpočty a objeví se vám tabulka možnostmi jak vyčistit disk. Vyberte jaké procedury má program provést a nechte ho dělat svojí práci.
    • 7 a 8. Defragmentujte a zkontrolujte disk.
     Defragmentace disku znamená že počítač překonfiguruje místo a disku tak, aby pracoval co nejefektivněji a kontrola disku zase najde všechny chyby disku, které se také mohou podílet na jelo zpomalení. Oba tyto nástroje najdete opět v Tento počítač, pravý klik na disk, vlastnosti a nahoře v záložce Nástroje. Oba tyto procesy mohou trvat i nekolik hodin, záleží na velikosti disku množství dat a chyb, takže se neděste a připravte si něco vás mezitím zaměstná. U kontroly disku zašktněte obě políčka a počítač vám také oznámí, že potřebuje výhradní přístup k určitým souborům atd. a že můžete kontrolu naplánovat po příštím restartu počítače, tak to tak udělejte.
    • 9. Vypněte indexování disku.
    Váš počítač automaticky indexuje veškerý obsah aby tak mohl rychleji vyhledávát soubory, ale to zároveň nepatrně ovlivňuje v určitých situacích rychlost vašeho systému. Proto se znovu podíváte do Tento počítač, pravý klik na požadovaný disk a vlastnosti a Odznačíte možnost Indexovat obsah disku a umožnit tak rychlejší vyhledávání.


    Jak rozbalit Rar/Zip

       V dnešní době se každý snaží ušetřit jak jen se dá, ať už se jedná o peníze, čas, nervy, nebo i místo. proto se mnoho souborů od programů po galerie fotek na internetu komprimují. Samotnou komprimace pomáhá vše protože šetří místo na serveru kde se soubor nachází a uživateli šetří čas potřebný k jeho stažení. Jediný problém který z toho všeho vyplývá je, jak daný soubor otevřít.
       K tomuto účelu existuje mnoho volně dostupných programů, které vše udělají během mrknutí oka. Mezi mé oblíbené patří Winrar, po jednoduchém stažení se vám instalační program zeptá s jakými koncovkami se má program asociovat (které souboru se jeho pomocí budou automaticky otevírat), pokud nepoužíváte jiný podobný program tak doporučuji zaškrtnout všechny nabízené možnosti (ARJ, LZH, ACE, CAB, TAR apod.). Pak už stačí jednoduše požadovaný soubor otevřit a obsah extrahovat kam potřebujete. Po prvním spuštění se neděste z toho že program hlásí 30-ti denní trial verzi, jedná se pouze o (většinou marný) pokus abyste si program zakoupili. Ovšem ať požíváte Winrar jak dlouho budete chtít nikdy nemusíte zaplatit ani korunu. Ovšem pokud se vám program líbí a chcete jeho tvůrce nějak odměnit můžete zaplatit 
       Abychom neopomenuly další programy které dokáží otevřít soubory typu Rar a Zip. Mezi další známe a používané patří WinZip, 7-Zip a Total commander.